Cazanele Dunării sunt un sector din Defileul Dunării, unde albia se îngustează până la 230m, viteza apei care se lovește de stâlpi dând senzația că apa clocotește. De aici și denumirea de Cazane.

De la construirea barajului Porțile de Fier, acest fenomen, de clocotire, nu mai este atât de evident. Înainte de construcția barajului, zona era dificil de navigat. Pentru a ușura navigația, au fost dinamitate stâncile din apă, pentru a crea un canal mai ușor de traversat. +

Zona cazanelor are o lungime de aprimativ 9km. Aceasta cuprinde Cazanele Mari, cu o lungime de 4km, și Cazanele Mici, cu o lungime de 3km. În aceste zone fluviul este mărginit de pereți abrupți și stâncoși. Între Cazanele Mici și Cazanele Mari se află Golful Dubova.

La baza peretelui ce flanchează Cazanele Mari se găsesc intrările în două peșteri: Ponicova și Veterani.

În Peștera Veterani accesul se poate face doar pe apă, dar aceasta nu este inundată și există un ponton unde opresc vasele. Aceasta este administrată de Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier și accesul se face contra unei taxe 6 RON.

Pentru a admira Cazanele în toată splendoarea lor, și pentru a vizita cele 2 peșteri, localnicii oferă curse cu vaporașe fie cu plecare din dreptul golfului Mraconia, unde este și chipul lui Decebal sculptat în piatră, sau din Orșova. Dacă îmbarcarea se face din Orșova, va dura 30-60 d minute până când veți ajunge la Cazane, în funcție de ambarcațiunea aleasă. De această peșteră se leagă foarte multe legende și povești, fiind un loc ideal pentru baricadare.

La intrarea în cazane, înainte de contruirea barajului care a ridicat nivelul apei, erau semafoare pentru a nu se întâlni vapoare care vin din sens opus. Una dintre clădirile folosite pe post de semafor a fost transformată în Mânăstirea Mraconia.

Cazanele Mari

Golful Dubova

Mănăstirea Mraconia

Chipul lui Decebal

Chipul lui Dcebal

Golful Mraconia

Golful Mraconia
Golful Mraconia

Locație pe hartă

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Cazanele Dunării