Lacul Zătonul mic se formează prin acumularea apelor subterane din zona carstică Ponoarele. Acesta începe in imediata apropiere a Podului lui Dumnezeu.
Panou informativ Lacul Zătonul Mic
„Cunoscut de localnici sub numele de Zătonul Mic, cu o suprafață de 0,8 kmp, are o formă alungită extinzându-se din Valea Turcului până la Valea Morilor, mai largă în partea sa mediană, săpată în calcare.
Lungimea sa este de 1,8 km între Cheile Turcului șî Podul Natural unde se închide sub forma unei văi în fund de sac mărginită de pereți abrupți. Situată sub un nivel de 360-380m, depresiunea este rezultatul captării subterane a apelor Văii Turcului, în amonte de curmătura Băloși (272m).
Afluenții principali ai acestei mici depresiuni sunt: Valea Turcului și Valea Morilor ce se pierd în ponorul numit Gaura Iepurelui sau în ponorul Văii Pragului, zonă unde în cazul precipitațiilor abundente se formează un lac de dimensiuni mult reduse celor ale Zătonului Mare. Terasele mai putin extinse sunt: T1 la 7-10m, racordate cu grotele de pe Cheile Turcului și T2 la 25-30m racordată Galeriei Fosile a Peșterii Podului (Bleahu et. al., 1976).
Prin depunerile aluviale, partea de mijloc a Văii Turcului s-a ridicat și în perioadele cu precipitații bogate apele inundă numai Valea Pragului și Crovul Popeștilor.
Depresiunea Ponoarele și Depresiunea Zăton sunt depresiuni închise prin baraje carstice interconectate prin Dealul Peșterii.”
Poziționare