Insula Banului, denumită de localnici și Insula Golu, deoarece se află în Ostrovul Golu, este situată în dreptul localității Gura Văii, la aproximativ 1,5km în aval de Barajul Hidrocentralei Porțile de Fier I.

În urma cercetărilor realizate de Alexandru Bărcăcilă (1936) și Mișu Davidescu (1965), au fost descoperite urme de așezări din neoliticul timpuriu si din prima perioadă a fierului (Hallstatt), secolele X-XI înainte de Hristos, precum și fortificații din epocile romană târzie, romano-bizantină, și medievală.

Mai multe informații despre cercetările făcute și despre siturile arheologice se găsesc pe site-ul Repertoriului Arheologic Național.

În lucrarea „Un nou grup hallstattian timpuriu în sud – vestul României – Insula Banului„, de Sebastian Morintz și Petre Roman, puteți găsi mai multe informații despre așezării din prima perioadă a fierului.

În timpul construcției barajului Hidrocentralei Porțile de Fier I, insula a fost transformată într-o carieră de nisip, găsind și azi pe ea structura unui funicular folosit pentru transportul materiarelor necesare constructiei barajului.

Hidrocentrala Porțile de Fier 1 și Insula Golu, vedere din avion
Hidrocentrala Porțile de Fier 1 și Insula Banului, vedere din avion

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Insula Banului – Ostrovu Golu