Biserica Creștin Ortodoxă ce poartă hramul Sf. Nicolae a fost construită din zid între anii 1905 și 1912. A fost sființită în ziua de 30 septemebrie 1912.

În parcul din fața bisericii se află Monumentul Eroilor Deveseleni.

Textul de pe monument:

„Pe acest loc s-a aflat un copac secular (dud) a carui varsta este neatestate documentar. Vechimea anuntata pe cale orala de batranii satului afirma ca este de aceeasi varsta cu varsta localitatil Devesel.

In locul sau a fost plantat un stejar care sa aminteasca de vechiul nume al Deveselului, comune Cer. Devesel provine din limba alava (arba): devet selo = noua sate. Etimologia este sustinuta de existenta unui numar de noua sate/catune: Mileni, Bistretu, Chilia, Tismana, Batoti, Dunarea Mica, Scapau, Securicea (Atarnati) si vatra comunel- Devesel. O alta ipoteza ar fi provenienta din traco- illira= (a) devesi-a risipi, a disparea; derivat deveseala.

Comuna Devesel este situata in partea de sud vest al judetului Mehedinti, pe malul stang al Dunarii. Coordonate geografice: latitudine 44.47. longitudine 22.67. Cai de acces: DN56B si Dj562. Comuna cuprinde urmatoarele sate: Devesel, Batoti, Bistretu, Dunarea Mica, Scapau si Tismana care se afla la distante de 5-7 km de centrul comunei.

Un loc important in traditiile locale il ocupa nedeile populare organizate de hramul fiecarei biserici din localitatile componente ale comunei: Devesel Duminica Rusaliilor, Batoti si Dunarea Mica Sf.Gheorghe, Tismana Sf. Maria Mica, Bistretu si Scapau Sf. Maria Mare.

Satul Devesel, potrivit traditiei istorice locale, s-a aflat pe locul numit Ceru, dupa numele padurii de cerol (o specie de stejar), iar locuitoril ce s-au stabilit aici si cei din imprejurimi au numit comuna Cer lar pe locuitori cerani.

Numele Deveselu este atestat documentar in 1637, pana in acest an jumatate de sat a fost al banului Preda Buzescu. Harta austriaculul Hr.Sshwantz datata in 1723 este primul document cartograflat care mentioneaza numele satelor Batoti-Tismana si Scapau, satul Dunarea Mica purtand initial numele de Batoti-Mosneni, fiind format prin improprietarirea taranilor mosneni din zona muntelul din mosiile ce apartineau statului.

Scapaul este atestat documentar in 1723, iar legenda spune ca satul a fost candva asezat intr-un loo numit Saliste lar o epidemie de holera a secerat Bute de vieti lar cei care au scapat cu viata au intemeiat o noua asezare. Satului l-au pus numele Scapau ceea ce insemna satul locuit de oamenil scapati de epidemie.

Satul Mileni este neatestat documentar, vechimea este anuntata pe cale orala de batranil satului. Se spune ca locuitorul lon Buda nascut in Serbia in anul 1775 s-a stabilit in actualul Mileni care l-a atras numele Streinil de Devesel.

Pe teritoriul actual al comunei se gaseau in trecut masille manastirilor Crasna si Tismana. Ulterior satele alcatuite pe fostele mosil poarta chiar numele care atesta fosta proprietate. Astfel satul Chilla s-a crest in lacul unde altadata se aflau chiliile cu o singura odale a calugarilor, iar satul Tismana poarta chiar numele fostului epitrop.

Bistretu s-a creat ca sat pe fosta manastire Crasna in 1896 din locuitorii numiti Noi insuratei deoarece aici erau adusi numai tineri casatoriti Bistretului. Improprietariti cu cate cinci ha de pamant, numit Bistret dupa Balta

Din 1968 Deveselul functioneza ca unitate administrative cu componenta actuala. Locuitorii comunei Devesel au platit tributul lor de sange atat in razboiul de independenta cat si in primul si al doilea razboi mondial, luptand pentru glia strabuna.In perioada 1951-1955 un numar insemnat de locuitori al comunel Devesel au fost dislocati stabilindu-se domiciliul obligatoriu in satele nou inflintate in Campia Baraganului.

Ridicat in anul 2021, CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI DEVESEL”

Mai multe despre istoria comunei Devesel puteți citi aici.

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Biserica Creștin Ortodoxă „Sf. Nicolae” – Devesel