HidrocentralaPorțile de Fier I, vedere din avion. Foto: Claudiu Chiriac.

Porțile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunărea și are o capacitate instalată de 1080MW. Hidrocentrala este construită și exploatată în partenerat cu Serbia. Capacitatea însumată a celor două este de 2160MW.

Este amplasată la 15km amonte de municipiul Drobeta Turnu Severin, la ieșirea din Gura Văii, care aparține din punct de vedere administrativ tot unității administrativ teritoriale Drobeta Turnu Severin.

Lacul de acumulare se întinde pe toată Clisura Dunării, și are un volum de 2200 milioane de metrii cubi.

Navigarea pe Dunăre este asigurată prin cele 2 ecluze, realizate pe ambele maluri.

Hidrocentrala Porțile de Fier I asigură traficul auto între România și Serbia, aici fiind și Vama cu același nume.

În urma construcției barajului, și implicit a creșterii nivelului apei în amonte, mai multe localități au fost lăsate sub ape, printre care Insula Ada-Kaleh și centrul vechi al Orșovei. Locuitorii de pe Ada-Kaleh s-au mutat în alte zone, în Dobrogea sau în Turcia. A existat un program de strămutare a cetății aflate acolo și a clădirilor considerate că au o importanță culturală, dar procesul nu a fost finalizat. O parte din cetatea Ada-Kaleh poate fi văzută azi pe Insula Șimian.

În cadrul Hidrocentralei este organizat si un muzeu unde sunt expuse piese de istorie și etnografie din zona Clisurii Dunării, inclusiv de pe insula Ada-Kaleh, dar și piese legate de construcția hidrocentralei. Tot în cadrul Muzeului Hidrocentralei Porțile de Fier I se poate vizita sala turbineror. aceasta fiind considerat punctul de maximă atracție al muzeului.

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Hidrocentrala Porțile de Fier I