Băile Herculane este cea mai veche stațiune din țară, și cea mai importantă și vizitată stațiune balneară din România. Se află în județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei, foarte aproape de intersecția DN6 ( Drobeta Turnu Severin- Timișoara ), cu DN67D, ce duce la Târgu-Jiu. Intrarea către stațiune se află pe DN6 între Topleț și Mehadia.
Prima atestare documentară este din anul 153. Bazele stațiunii au fost puse în 102, de către Împăratul Traian. Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus.
Profitând de izvoarele de apă termală și curativă, romanii au construit aici băi, temple, monumente și statui. Din timpul romanilor au rămas foarte multe vestigii: apeducte, statui, tabule, monede.
În 1736 stațiunea este reconstruită de către Impreiul Austriac. În acea perioadă au fost construite majoritatea clădirilor ce formează patrmoniul cultural și istoric al stațiunii Băile Herculane: Băile Neptun, Cazinoul, Piața Hercules, porudile de piatră și fontă de peste râul Cerna, hotelurile Tran și Decebal, statuile, pavilioanele, etc.