Orșova este situată pe malul stâng al Dunării, mai exact al lacului de aculumare al hidrocentralei Porțile de Fier, la vărsarea râului Cerna în Dunăre.

Deși se află în județul Mehedinți, din punct de vedere istoric aparține regiunii Banatului și erau în componența județului Caraș-Severin. De abia în 1968, la reorganizarea teritorială, Orșova, împreună cu localitățile de pe Clisura Dunării, au fost trecute în componența județului Mehedinți.

Prima atestare documentară este din secolul II, aici fiind castrul Dierna. În secolul XIV apare menționat ca fiind un avanpost al austriecilor.

Odată cu construcția hidrocentralei Porțile de Fier, vatra Orșovei a fost inundată, astfel că populația a fost strămutată.

Principala atracție turistică din oraș este faleza Dunării, aceasta având o lungime de câțiva kilometri, pe care se află și parcul General Ion Dragalina.

Principala activitate turistică o reprezintă plimbările pe Dunăre. Acestea duc vizitatorii până la Cazanele Dunării, unde pot admira priveliști minunate, chipul lui Decebal sculptat în stâncă, Tabula Traiana, Peșterile Ponicova și Veterani, Golful Mraconia.

Orșova este legată de Moldova Nouă pe un drum ce merge pe marginea Dunării, și trece prin Eșelnița, Șvinița și Berzeasca.

Parcul General Ion Dragalina, Orșova

Orșova văzută de pe Dealul Drănic

Faleza Dunării la Orșova

Atracții în apropiere:

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Orșova