Biserica de lemn Sfinții Voievozi - Isverna

Biserica de lemn Sfinții Voievozi din Isverna

Biserica de lemn Sfinții Voievozi din Isverna se află pe lista monumentelor istorice din Mehedinți cu codul MH-II-m-B-10349.

Este de tip navă, fără turlă, și se presupune că a fost construită în jurul anului 1783. Pe pisanie este trecut anul 1836, dar pe icoana Mântuitorului se deslușește semnătura pictorului și anul 1823. A fost reabilitată în mai multe rânduri: 1856, 1878, 1892.

Pisania menționează anul zidirii 1836, ctitor principal Mihuță Sbârnă din Cloșani, la îndemnul fiicei sale Sara, măritată cu popa Dumitrașcu din Cloșani.

În 1856 este reparată radical, când se tencuiește cu mortar, se pictează și se repară acoperișul.

În 1878 se curăță icoanele și se retușează pictura de către zugravul Gheorghe Miloșescu din Comănești.

În 1892 se repară din nou icoanele și pictura de către Gh. S. Ionescu.

Referințe la biserica de lemn din Isverna se găsesc în ”Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească” ( 1971) și ”Din arhitectura lemnului” (1978), Editura Tehnică, scrise de Andrei Pănoiu.

Intrarea bisericii:

Panoul informativ:

Satul Isverna se află în județul Mehedinți, situat în Podișul Mehedinți. La vest de Isverna încep Munții Mehedinți. Se află în aria protejată de interes național Geoparcul Platoul Mehedinți.

În Satul Isverna se ajunge de pe DJ670 ce leagă Drobeta Turnu Severin de Baia de Aramă. Între localitățile Balta și Gheorghești ( Ponoarele ), se merge DJ671E, prin Nadanova.

Pentru a ajunge la Biserica de lemn Sfinții Voievozi, se merge pe DJ671E până la capăt, unde se intersectează cu DC50, și se merge la stânga aproximativ 500m, pe drumul ce duce în satul Giurgiani, opus față de primăria Isverna.

Pe pagina bisericii de pe Wikipedia, puteți vedea o galerie de imagini cu picturile din interiorul bisericii.

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Biserica de lemn Sfinții Voievozi – Isverna