Dealul Viilor este situat la nord de municipiul Drobeta Turnu Severin, fiind unul dintre dealurile ce mărginește depresiunea Severinului.
Pe acest deal a existat o renumită podgorie, înființată de soția Mareșalului Alexandru Averescu, Clotilde Averescu (Caligaris).
Pe partea de sud a dealului, cu vedere la Drobeta Turnu Severin, se află conacul familiei Averescu, unde doamna Clotilda Averescu a locuit mare parte din viață.
Astăzi clădirile de pe deal sunt în ruină, iar vița de vie s-a uscat și este frecvent afectată de incendiile de vegetație.
Datorită poziționării sale, Dealul Viilor ne oferă o panoramă extraordinară asupra municipiului Drobeta Turnu Severin și a împrejurimilor.
Contribuție de la domnul Ștefan Răchitan:
„Dealul Viilor, primit de maresalul Averescu ca apreciere din partea Regelui Ferdinand lca si contributie la mentinerea frontului in zona Oituz Marasti in iarna 1916-1917 si luptele de pe aliniamentul amintit = marasesti in vara lui 1917, a negocierilor de la Buftea din martie 1918 unde a semnat un armistitiu cu Puterile centrale (ferdinad nu a semnat si astfel a fost recunoscuta participarea romaniei alaturi de Antanta pana in 1919 cu cucerirea budapestei 4 august 1919 si infrangerea sovietelor ungare ale lui Bella Kun. Devenita Hortindustriala Dealul Viilor dupa 1959 prin Decret lege 115/59, privind cooperativizarea fortata, a pamanturilor si conacelor proprietarilor din zona Dealul Viilor inclusiv a mostenitorului Col Averescu fiul adoptiv al gen. Averescu cu o suprafata de 90 ha.
Hortindusriala Dealul Viilor, desfiintata in 1989, Dealul Viilor a intrat in Posesia Directia Domeniilor Statului. S-au dat pe sprnceana o parte din suprafete, unii au castigat in instanta, altii ca fiul lui Averescy generalul la varsta de 90 de ani( cu 1 an inainte de moarte) a fost convins de a semnat actul de cedare a celor 90 de hectare D.D. St.. Multi au fost purtati pe drumuri de Comisiile locale de Fond Funciar, iar rezultatul se vede… teren o mare parte parloaga, Conacul Averescu si crama in ruina, asta este realitatea ce o aveti in imagini-grija statului fata de proprietatea privata si a mostenitorilor proprietari dupa 34 de ani de democratie.
Ca sa fie capac la toate, drept multumire pentru memoria generalului si participarea fiului sau Colonel la Razboiul al II lea mondia, a fost recompensat in 1949 cu degradarea si „avansarea ” ,ca dusman al poporului, si dreptul sa castige o paine cinstita, incadrat ca -pavagiu- in Turnu-Severin. Meserie ce presupunea lucru in genunchi pentru fixarea pavelelor de piatra de rau sau granit pe strazile din Severin. Aceasta reamintire , pentru viitorime , daca vor mai tine cont si nu se vor pierde ca identitate in valtoarea schimbarilor europeene…Dumnezeu sa le dea putere! L-am cunoscut personal pe Col Averescu in 1990…”