Castelul de Apă a fost construit între anii 1910 și 1913, după planurile inginerului Elie Radu, pentru a deservi sistemul de alimentare cu apă din Drobeta Turnu Severin.

Ulterior, Castelul de Apă a devenit un simbol al orașului Drobeta Turnu Severin. Acesta este deschis turiștilor, în incinta sa fiind organizate expoziții de artă. Oficial, denumirea acestuia a fost schimbată în Castelul Artelor.

Castelul de Apă a fost reabilitat recent pe fonduri europene și a fost reintrodus în circuitul turistic. Odată cu reabilitarea a fost dotat cu un lift ce poate duce vizitatorii direct la ultimul etaj, de unde se poate ieși pe terasa castelului ce oferă o imagine panoramică deosebită asupra întregului oraș. Etajele castelului de apă pot fi accesate și prin intermediul scărilor elicoidale din interior.

Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin, văzut de pe acoperișul Hotelului Traian.

Scara interioară.

Castelul de apă este situat în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, la intersecția străzilor Crișan și Adrian.

Se poate citi o scurtă prezentare a Castelulu de Apă într-un interviu acordat de către profesorul Mircea Borcoman ziarului Adevărul.

Sistemul de alimentara cu apă al orașului Turnu-Severin

În amonte de oraș exista o stație de captare, care ducea apa la uzina de apă de pe dealurile din vest, unde se făcea decantarea și tratarea. De acolo era pompată în bazinele din interiorul Castelului de Apă, de unde era distribuită catre consumatori.

La ultimul etaj al Castelului de Apă din Drobeta Turnu Severin, este prezentat printr-o machetă principiul de funcționare al sistemului de pompare. Lângă machetă este scris textul: În cazul acesta, seria vaselor comunicante este formată dintr-un recipient principal (castelul de apă) și patru tuburi cu diametre diferite ( rețeaua de distribuție ). Recipientul primește apă printr-o pompă și își urmează traseul prin cele 4 tuburi, ridicându-se întotdeauna la același nivel.”

Tot la ultimul etaj al Castelului de Apă, este prezentată și o machetă a acestuia, cu textul: „În dreptul orașului Drobeta-Turnu Severin, o parte din apa care curgea în jos pe Dunăre obișnuia să mai și urce. Nu oricum, ci pompată printr-o stație până în rezervoarele Castelului de Apă, Odată ajunsă sus, deasupra construcțiilor din jur, apa curgea iar, dar cu presiune, prin conductele care o distribuiau către oraș.

Licitație publică pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă

În castelul de apă este expusă o copie a anunțului pentru licitația publică pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă al orașului Turnu-Severin, semnată de primarul de la vremea respectivă, Sabin Popescu, și de către secretarul V. Isvoranu.

Conform documentului, lucrările sunt împărțite în două loturi: unul pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă, inclusiv Castelul de Apă, în valoare de 1.307.000, și unul pentru instalația de ozonizare a apei în valoare de 90.000.

Lotul cuprinde toate lucrările referitoare la:

  • Captarea apei din Dunăre
  • Conducte de refulare dela puțul de pompare până la bazinul de decantare
  • Basine de decantare (3)
  • Filtre de nisip (3)
  • Conducta de refulare dela casa mașinilor la castelul de apă
  • Stațiunea de forța motrice de pompare la oraș și ozonizare
  • Castelul de apă
  • Canalurile de golire a instalațiunilor
  • Rețeaua de conducte și accesorii în oraș
  • Mașinile, instalațiunile electrice și luminatul
  • Telefon și semnale diverse
  • Calorifere și îmbrăcarea țevilor de apă în uzină
  • Împrejmuirea instalațiunilor
  • Casa de locuit pentru Mecanic Șef
  • Casa de locuit pentru personal

Pe pereții ce înconjoară casa scărilor sunt prezentate ma imulte documente vechi ce surprind anumite evenimente importante din timpul lucrărilor la sistemul de alimentare cu apă al orașului

  • Anunțul licitației publice pentru lucrările de alimentare cu apă a orașului.
  • Raport al Consiliului Tehnic Superior în care este descris parcursul apei și etapele de prelucrare prin care aceasta trebuie să treacă pentru a ajunge n rețeaua de distribuție. Apa de Dunăre, odată captată din afara zonei contaminate a orașului, trece prin procese de decantare, filtrare și ozonare. Apa decantată trece prin filtrele de drenaj și se adună într-un bazin colector unde nivelul apei este menținut constant, asigurându-se un debit continuu. Urmează sterilizare, care este realizată printr-o stație de ozonare.
  • Răspuns trimis pentru a asigura locuitorii din comuna Bistrița, județul Mehedinți, asupra faptului că sondajele pentru alimentarea cu apă a orașului Turnu -Severin nu au produs și nici nu ar fi putut influența debitul izvoarelor de pe Valea Bistriței.
  • Primarul Sabin Popescu anunță sosirea oaspeților de onoare, a Prim-Ministrului și miniștrilor de atunci și îi invită pe cetățenii orașului să ia parte la ceremoniile de inaugurare a construcției casteului de apă și a sistemului de aducere a apei, precum și a unui abator.
  • Sunt prezentate obiectele folosite la ceremonia de inaugurare a lucrărilor pentru alimentarea cu apă a orașului: ciocanul, mistria și tocul de aur. Pentru păstrarea acestora în condiții de maximă grijă și siguranță este nevoie de o cutie adecvată. Astfel, este întocmită prezenta cerere.

Planul orașului Turnu-Severin 1893

Terasa Panoramică

Terasa Castelului de Apă din Drobeta Turnu Severin oferă o perspectivă asupra întregului oraș. Pe partea de est este montat și un binoclu panoramic ce funcționează cu monede de 50 de bani.

Vedere Panoramică Drobeta Turnu Severin – Vest

În partea de vest a orașului Drobeta Turnu Severin se află cartierul Aluniș, și se pot observa, printre altele, în plan îndepărtat: Dunărea, parcul industrial Vest, dealul Vărănic.

Vedere Panoramică Drobeta Turnu Severin – Nord

În partea de nord avem cartierele Crihala Nord și Crihala Sud. De pe castelul de apă se pot observa: Promenada Crișan, Stadionul 1 Mai ( Anghelescu ), Casa Tineretului, Colegiul. În plan îndepărtat se pot observa: satul Magheru din comuna Breznița de Ocol, Dealul Viilor, și furnalele termocentralei de la halânga.

Vedere Panoramică Drobeta Turnu Severin – Est

În partea de est avem cartierele Kiseleff și Independenței. De pe această parte putem vedea Hotel Traian, zona industrială de est, iar în plan îndepărtat se vede dealul Balota.

Vedere Panoramică Drobeta Turnu Severin – Sud

În partea de sud putem vedea: Hala Radu Negru, Magazinul Deebal, Clădirea Prefecturii, Insula Șimian, Colegiul Traian, Hotel Continental ( Parc ).

Drobeta Turnu Severin – peisaj de iarnă.

Dealul Vărănic văzut de pe terasa Castelului de Apă

Crucea de la Godeanu văzută din Castelul de Apă

Crama Dealul Viilor

Insula Șimian

Interiorul Castelului de Apă

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Castelul de apă