Se presupune că Mănăstirea Topolnița a fost ctitorită pentru prima dată în secolul XIV, de către Sfântul Nicodim de la Tismana, în aceeași perioadă în care a ctitorit și Mănăstirile de la Vodiță și de la Tismana. Biserica inițială avea hramul Sfântului Arhanghel Mihail.
Biserica actuală din incinta Mănăstirii a fost construită în 1646, Aceasta este închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit pe 29 august.
Mănăstirea Topolnița este înconjurată și azi de ziduri groase, din piatră. În timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu a fost folosită ca loc de refugiu pentru căpitanii acestuia.
Biserica de lemn din exterior a fost construită inițial în județul Gorj în anul 1832, iar în anul 1993 a fost mutată lângă Mănăstirea Topolnița. Aceasta poartă hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Puteți citi mai multe despre istoria Mănăstirii Topolnița aici.
Mănăstirea Topolnița este situată în satul Schitu Topolniței, comuna Izvoru Bârzii, pe malul râului Topolnița, la aproximativ 20km de Drobeta Turnu Severin. Se ajunge pornind din Drobeta Turnu Severin pe DN67 spre Târgu Jiu. După ieșirea din localitaea Halânga, se face stânga pe drumul comunal 7, drum ce trece prin Izvoru Bârzii, Balotești, și apoi Schitu Topolniței. Mănăstirea este situată la capătul drumului.
Zona Balotești – Schitu Topolniței, valea Topolniței, este zona preferată de locuitorii din Drobeta Turnu Severin pentru ieșit la picnic și iarbă verde.
În apropiere se mai pot vizita ruinele Cetății Grădețului, situate la 1km nord de Balotești.