În cadrul expoziției de artă din Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin, a fost expusă povestea unui tânăr student din Germania de Este, și anevoiosul drum al acestuia pentru a trece în Germania de Vest.

Cei mai mulți dintre cei care doreau să scape de opresiunea regimului comunist, alegeau să treacă Dunărea în înot, în zona județelor Mehedinți și Caraș-Severin, și să ajungă în Serbia, unde primeau statutul de refugiat și puteau astfel ajunge unde își doreau.

Cei mai mulți care alegeau această rută erau români, cunoscuți sub denumirea de „frontieriști”, dar erau mulți și din alte țări care își încercau norocul pe aici.

Fenomenul „frontieriștilor” a fost abordat în mai multe cărți, de către autori precum Brîndușa Armanca, Dan Dănilă. Acestea pot fi găsite la următoarele adrese: emag, cărturești.

În interiorul Castelului de Apă din Drobeta Turnu Severin puteți găsi expoziții ce au legătură cu istoria castelului, cu orașul, cu Insula Ada-Kaleh, sau alte expoziții temporare.

Mai multe monumente dedicate „frontieriștilor” se găsesc în România. Unul dintre acestea se află la intrare în Orșova, dinspre Drobeta Turnu Severin.

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Povestea evadării din Germania de Est comunistă, trecând Dunărea prin România