Cerneți este un sat din Mehedinți, ce aparține de comuna Șimian. Se află în imediata apropierea a municipiului Drobeta Turnu Severin. Se ajunge de pe centura ocolitoare a Severinului, în dreptul cartierului Banovița. În Cerneți se mai poate ajunge prin satul Puținei, ce aparține de Izvoru Bârzii, de pe DN67, sau prin Șimian sau prin Valea Copcii.
Prima mențiune a acestei localități este din 27 August 1571. Pentru mult timp Cernețiul a fost centrul politic-administrativ și comercial al județului Mehedinți. La înființarea orașului Turnu Severin, mulți dintre locuitorii Cernețiului s-au mutat acolo, pentru a beneficia de toate avantajele oferite de comerțul pe Dunăre. Înființarea orașului Turnu Severin a fost chiar cerută de locuitorii Cernețiului. Aceștia doreau ca noul oraș să fie construit pe locația castrului roman, lucru refuzat, orașul fiind construit câțiva kilometri mai spre vest. Locuitorii din Cerneți au primit pământuri în noul oraș pentru a își construi case.
Prin prisma faptului că pentru mai multe secole a fost cel mai important loc din Mehedinți, aici găsim mănăstiri și biserici vechi, clasate ca monumente istorice precum Mănăstirea Cerneți, Biserica Sfântul Nicolae, Biserica Sfântul Ioan Botezătorul.
Tot în Cerneți au avut reședința cele mai mari familii de boieri din județ, printre care Glogovenii, Miculeștii, Tudor Vladimirescu, etc. În Cerneți se găsesc și astăzi, clasate ca monumente istorice dar încă nereabilitate, două cule, case fortificate folosite ca refugiu și apărare pentru familiile boierești. Este vorba despre Cula lui Tudor Vladimirescu și Cula Nistor.
În anul 2013 a fost înființat Muzeul Satului Cerneți. Acesta are 3 secții: etnografie, istorie și numismatică. Printre piesele expuse regăsim: costume populare, mobilier vechi, icoane, obiecte de uz caznic vechi, arme, unelte agricole, cărți.
Populație | 3300 |
Monumente istorice | Cula Tudor Vladimirescu Cula Nistor Mănăstirea Cerneți Biserica Sfântul Nicolae Biserica Sfântul Ioan Botezătorul Muzeul Satului |
Unitatea Administrativ Teritorială | Primăria Șimian |