Ruinele Cetății Grădețului sunt situate în Podișul Mehedinți, pe vârful Dealului Grădeț, în imediata apropiere a localității Schitu Topolniței.

La Cetatea Grădețului se poate ajuge de pe DN67 ce leagă Drobeta Turnu Severin de Târgu-Jiu. Plecând din Drobeta Turnu Severin, după ieșirea din localitatea Halânga se face stânga pe drumul comunal 7, spre Izvoru Bârzii. Înainte de intrarea în localitatea Schitu Topolniței, se face dreapta pe drumul comunal 6B. La intersecția cu acest drum există indicatoare către Cetatea Grădețului. În continuare, drumul nu mai este asfaltat. După aproximativ 650 de metri, pe partea stângă, este un mic foișor și o bornă a traseului Via Transilvanica. De acolo începe traseul către ruinele Cetății Grădețului. Marcajul traseului este triunghiul albastru. La aproximativ 150m se găsesc Ruinele Cetații Grădețului.

Nu a fost stabilit cu exactitate dacă Cetatea Grădețului a fost construită în antichitate sau în perioada medievală, exstând indicii pentru ambele ipoteze. Unele izvoare consideră că este o cetate Dacică, pe modelul celor din zona Orăștie. Mai multe detalii despre istoricul Cetății Grădețului puteți citi pe pagina de Wikipedia, sau în anuarul „Drobeta“ ( 1978 ), de Mișu Davidescu sau în „Arhitectura militară pe teritoriul Țării Românești și al Dobrogei în secolele XIII-XVI“, 2004, de Valentin Sălăgeanu.

Punt pornire traseu Cetatea Grădețului

Ruine Cetatea Grădețului

Vedere asupra localității Schitu Topolniței

Bornă traseu Via Transilvanica

Localizare pe hartă

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Cetatea Grădețului – Schitu Topolniței