previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Cetatea Medievală a Severinului

Cetatea Severinului a fost construită, cel mai probabil, între anii 1247-1250, de către Ordinul Cavalerilor Ioaniți. Cetatea reprezenta centrul politico-administrativ al Banatului de Severin.

Rolul inițial a fost apărarea trecătorii Porțile de Fier împotriva bulgarilor si turcilor. În 1524 a fost cucerită și distrusă de turci.

Este prima cetate din piatră din spațiul românesc. Aici a fost semnat de Mircea cel Bătrân un tratat de alianță antiotomană în 1406. Din acel moment, Cetatea Severinului va avea ca singur scop apărarea contra pericolului turcesc.

Mai toți domnitorii Țării Românești au fost bani ai Cetății Severinului..

Cetatea Severinului a fost cucerită de către turcii conduși de Soliman Magnificul în 1524. Acesta dă ordim ca cetatea să fie demolată. După distrugere locuitorii Severinului s-au mutat în Cerneți, localitate mai ferită de atacatori. Ulterior, Banatul de Severin se va scinda, partea de est va intra sub autoritatea Banilor Craioveni.

Cetatea era formată dintr-un turn de observare impunător ( donjon ), șase turnuri de apărare, două ziduri de piatră concentrice și un șanț adânc cu apă. Turnul de observare se află în colțul de nord-est, și mai este cunoscut și ca Turnul lui Sever. Acest turn a fost reparat prima dată în jurul anului 1505, și apoi a fost restaurat în 1868.

În interiorul cetății se află ruinele unei biserici. În 1370 a fost înființată în Cetatea Severinului a doua mitropolie ortodoxă a Tării Românești, de către Vlaicu Vodă. În 1382 s-a înființat Episcopia latină a Severinului. Biserica romano-catolică îl avea ca patron spiritual pe Sfântul Severin de Noricum, cunoscut și sub numele latinesc de San Severino.

Cetatea Medievală a Severinului a fost reabilitată recent și este deschisă vizitatorilor. În interiorul acesteia se găsesc ruinele unei biserici și un pavilion expozițional.

În exteriorul cetății, în partea de nord, se află un pavilion de informare, unde se găsește un magazin de suveniruri, de unde pot fi cumparate și cărți despre cetate, oraș, istorie, și multe altele. ÎN partea de sud-vest se găsește o fântână, amenajată și integrată în peisaj, de unde locuitorii orașului vin să ia apă pentru consumul propriu.

La cetate se poate ajunge cel mai ușor pe aleea dintre Palatul Culturii Teodor Costescu și Parcul Dragalina ( de pe Bulevardul Carol ), sau cu mașina, coborând pe Str. Smârdan printre Parcul Dragalina și Liceul Traian.

Panou prezentare Cetatea Medievală a Severinului

Vedere frontală

Cetatea-Medievala-Front

Panou informativ

Cetatea-Medievala-Panou-Informativ

Intrare cetate

Turnul de observare ( donjon ) – Turnul lui Sever

Cetatea-Severinului-Turnul-lui-Sever

Biserica din incinta Cetății Medievale a Severinului

Monumentul lui Mircea cel Bătrân

În incinta Cetăți Medievale a Severinului se află un monument dediat lui Mircea cel Bătrân. Acesta a deținut și titulatura de Ban de Severin, însă perioada în care a detinut-o este incertă, se cunoaște că a început în 1388-1389.

Pe monument se regăsește textul: „IO MIRCEA, MARE VOIEVOD ȘI DOMN, CU MILA LUI DUMNEZEU ȘI CU DARUL LUI DUMNEZEU, STĂPÂNIND ȘI DOMNIND TOATĂ ȚARA UNGROVLAHIEI ȘI PĂRȚILE DE PESTE MUNȚI ÎNCĂ ȘI SPRE PĂRȚILE TĂTĂREȘTI ȘI AMLAȘULUI ȘI FĂGĂRAȘULUI, HAȚEG, ȘI BANATULUI DE SEVERIN DOMN< ȘI PE AMQNDOUĂ PĂRȚILE PESTE TOATĂ PODUNAVIA PÂNĂ LA MAREA CEA MARE ȘI CETĂȚII DÂRSTORULUI STĂPÂNITOR”. MIRCEA CEL MARE 1386-1418.

Aceasta este cea mai lungă titulatură a lui Mircea cel Bătrân, datată în 1406.

Supranumele de „cel Bătrân”, ce se traducea la vremea respectivă în „cel vechi”, „din bătrâni”, a primit-o ulterior. Deoarece în Tara Românească nu se obișnuia numerotarea domnitorilor, pentru a îl deosebi de urmășii ce au purtat același nume, i-a fost atribuit supranumele „cel Bătrân”.

Cafeneaua literară

Odată cu reabilitarea Cetății Medievale a Severinului, în interior a fost amenajată o „Cafenea literară”. În acest loc se organizează din când în când evenimente sau expoziții.

Vedere dinspre Dunăre

Macheta Cetății Medievale a Severinului expusă la Muzeul Regiunii Porților de Fier.

Cetatea Medievală a Severinului văzută din avion

Foto: Claudiu Chiriac.

Film de prezentare al Cetății Severinului

Cetatea Severinului filmată cu drona

Regulile de vizitare ale Cetății Medievale a Severinului

Caută cazare

Cazare în Mehedinți

Booking.com

Scrie părerea ta:

Adaugă experiența/povestea ta despre Cetatea Medievală a Severinului